Thomaz Grehn är ny krönikör i NybroExtra. Han har recenserat vin i Göteborgs-Posten i nästan 20 år. I dag är han frilans och skriver regelbundet om vin på www.goteborgsvinhus.se Inför sommaren ger han oss sina bästa tips på roséviner och ett speciellt alkoholfritt alternativ med ”rosévinskänsla” kallad ”Ömse”.
Rosévinssäsongen tjuvstartade med en smäll under Kristi Himmelfärdshelgen, då hela landet plötsligt fann sig badande i solsken och värme. Systembutikerna länsades på rosévin, hyllorna gapade tomma. Bolagets anställda hann inte fylla på förrän de nyanlända flaskorna försvann som stafettpinnar i kundernas händer.
Det säger en del om hur galna vi svenskar har blivit i rosévin – och framför allt hur vi kopplar ihop det rosa vinet med vädret. För när ordningen var återställd och kallfronter med nederbördsområden åter tagit kontroll över nationen, lugnade det ner sig och hyllorna fylldes åter. Så där håller inte fransmännen på. De dricker ungefär lika mycket rosé året runt, som måltidsdryck. Om en vecka börjar sommaren på riktigt (enligt almanackan) och med den tar roséförsäljningen sannolikt ny fart. Blir det en bra sommar kan vi svenskar hälla i oss uppemot 15 miljoner liter rosévin under tre månader.
I Systembolagets ordinarie, fasta sortiment finns 75 roséviner i olika fasoner. Jo då, jag har provat allihop och konstaterat att en del är strålande – men vi hade klarat oss utmärkt utan ungefär hälften i det ojämna utbudet. Här har jag samlat ihop och bedömt allt som ingår i Nybrobutikens sortiment, plus några riktigt bra nummer som gott kunnat få plats på hyllan.
Den skarpögde ser direkt att det bara är roséer på flaska som avhandlas här. Varför? Jo, är det något vin (vid sidan av champagne) som förtjänar att lyftas ur en ishink och hällas upp i solsken, så är det rosé. Ingen annanstans passar epitetet ”sällskapsvin” bättre. Stor kärlek är givetvis bäst, men även vanlig hederlig vänskap tarvar nåt bättre än en papplåda med tappkran i plast.
Rosé är högklackat, papplådor är gummistövlar.
Trevlig rosésommar!
Min betygsskala är 0–5 poäng.
5 = lysande 4 = utmärkt 3 = bra 2 = godkänt 1 = underkänt 0 = uselt
PROVENCE
5 POÄNG
2015 Domaine de Collavery
84 kr / Coteau d’Aix-en-Provence / 2859
Typiskt och helhjärtat Provence. Ett bra bevis på att de godaste rosévinerna kommer från vinets hjärta. Smakar lika fräscht som det är blekt, paradoxalt nog. Lite krydda, lite bett, lite frukt och mycket smultrontoner, trots att vinet är mycket torrt. Den fruktiga och eldiga grenachedruvan är ryggraden här. Går utmärkt både som apéritif och till lättare mat, som sallader, skaldjur och vit fisk.
4 POÄNG
2015 Grande Recolte
109 kr / Côtes de Provence / 75286
Kan vara det ljusaste rosevinet av alla. Läcker lökskalsfärg, ännu läckrare flaska. Fyrkantig, tung, ser oerhört exklusiv ut (men kan ifrågasättas ur miljöaspekt). Vinet har de rätta provencalska tonerna; bärigt, syrligt, lite kryddigt. Vingården heter Château de Berne, ligger anonymt i skogen strax utanför den charmiga staden Lorgues och är värt en omväg för ett lunchbesök om man är på lyxhumör (t ex hummer plockad levande ur vattentank före grillning).
# Ingår inte i Nybrobutikens sortiment, men är värt en resa till Kalmar, vars båda butiker har vinet.
2015 Perfect Day
85 kr / VdP Méditerranée / 71770
Håller kanske inte för en heltigenom perfekt dag, med en hygglig förmiddagslunch kan det bli med det här provençalska vinet i flugviktsklass plus en hastig sallad. Saftigt, bakåtlutat, lättdrucket och snabbglömt. Producenten heter Les Vignobles Gueissard och håller till nära Bandol.
M de Minuty Rosé 2015
115 kr (halvfl. 60 kr) / Côtes de Provence / 2590
Oerhört populärt både här och där. ”Där” betyder bland jetsetfolket på krogar och bryggor i Saint Tropez och då snackar vi om châteauets två finviner Minuty et OR och Minuty Préstige. ”Här” har vi fallit pladask för den klassiska, kurviga flaskan. Sverige är Minutys största exportmarknad, men vinet som kommer hit är gjort på inköpta druvor och håller inte samma klass som det lokala. Har rätt provençalsk profil, men är lite glest och något överskattat för sin väl tilltagna prislapp.
2015 Petite Cuvée Madame
79 kr / VdP du Var / 78359
Ljus, provençalsk rosa färg och ganska snäll doft. I munnen kommer bettet – här var det gott om alkohol. Kräver mat. Inget dåligt rosé, men heller inget man studsar till av.
# Ingår inte i Nybrobutikens sortiment.
RHÔNEDALEN
5 POÄNG
2015 Les Lauzeraies Tavel
109 kr / Tavel / 2724
Nästan lite synd att vi växlat över från årgång 2014 till fjolårets färsking. Tavelvinerna, som skulle kunna kallas ”rosévinernas Châteauneuf-du-Pape”, är gjorda på de kraftiga Rhônedruvorna grenache och cinsault och är de enda roséerna som håller för ett extra års lagring, utan att tappa frukt och belastas med efterbeska.
Men det här, från 2015, duger gott. Kraftigt, alkoholstarkt, matvänligt. Här snackar vi struktur. Ska du någon gång dricka rosévin till grillad hamburgare, är det här absolut rätt sort.
# Ingår inte i Nybrobutikens sortiment.
4 POÄNG
2015 Côtes du Rhône Rosé Calvet
89 kr / Côtes du Rhône / 2219
Intagande, trevlig fruktig doft. Smaken går i samma rödbäriga stil och har drag av solvarm sten. Lång och fin eftersmak. Charmig moatjé till både kraftig fisk och ljust kött. Gjort på grenache och syrah, alltså samma druvor som i röd CdR.
# Ingår inte i Nybrobutikens sortiment.
3 POÄNG
2014 Les Remparts des Ceps Dorés Rosé
49 kr (375 ml) / Côtes du Rhône / 2239
Det är den sympatiska halvflaskan – en alltför sällan förekommen förpackning – som motiverar de goda vitsorden här. Vinet inuti flaskan är ett år för gammalt och har tröttnat, blivit lite klumpigt och skalbittert. Vänta tills det goda året 2015 växlas in, men köp gärna en provflaska då.
ÖVRIGA FRANKRIKE
4 POÄNG
2015 Les Fumées Blanches Rosé
85 kr / ”Frankrike” / 22138
Starkt varumärke, signerat François Lurton. För oss svenskar mest känt för sitt vita budgetvin med samma namn (minus ordet ”Rosé”, givetvis). Här består vinet av köpta druvor från både härifrån och därifrån i Frankrike, därav den löst specificerade ursprungsbeteckningen. Hygglig syra backar upp den lilla men märkbara bärsötman. Funkar som aperitifvin. Finns även på box, men låt bli den, är ni hyggliga.
2015 Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon
88 kr / Bordeaux / 3181
Fruktigt Bdx-rosé med inte så lite kraft. Fruktighet med toner av röda äpplen och påtaglig nässlighet. Och det går ju ihop, eftersom vita bordeauxer görs på den nässliga druvan sauvignon blanc. Men i den här vinet finns icke en enda druva sauvignon. Att merlot och cab kan skapa den smaken sätter vi upp på terroirkontot. Står det ”Bonnet” på flaskan vet vi att det är den respekterade familjen Lurton som står bakom vinet.
# Ingår inte i Nybrobutikens sortiment.
3 POÄNG
2015 Puycheric Syrah Rosé
69 kr / VdP d’Oc, Languedoc / 2209
Budgetköparens favorit år efter år. Lite för blaffig färg för att vara en Provenceimitation – men hygglig, bärig doft och en passabel om än endimensionell smak i sydfransk stil.
Dock: det är lång väg upp till de bästa Provence-vinerna. Ett par tior till är väl investerade pengar.
ÖVRIGA VÄRLDEN
5 POÄNG
2015 Mulderbosch Rosé
82 kr / Sydafrika / 6077
Roséparadens tamburmajor. Färgstarkt, glänsande, yppigt, lite exhibitionistiskt till sin läggning. Massor av söt frukt kondenserad till en syrlig och färgstark soppa. Ultratypiskt ”Nyavärldenrosé” med omfamnande egenskaper. Går fint till grillat – även kryddmarinerat kött. Ett vin för den som brukar beställa extra allt – gurkmajonnäs, räksallad, rostad lök och lingonsylt – till korven & moset.
3 POÄNG
2015 Jacob’s Creek Shiraz Rosé
75 kr / South Eastern Australia / 6401
Smakar betydligt sötare än de 5 gram socker per liter som anges i varudeklarationen. Hmm, då kanske det här är ett toppenvin för snaskgrisar? För övrigt är det ett enkelt, okomplicerat bersåvin – behöver inte stagas upp av någon mat – men en lätt sommarsallad sitter förstås inte fel. Levereras i lättviktsflaska (av glas), vilket kanske är ett avgörande argument för den som vill väna miljön.
2015 Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé
45 kr (375 ml) / Chile / 2970
Halvflaskutbudet är klent, men det här är inget dåligt val för den som är ute efter det lilla. Stadig syra, trevliga bäriga toner av lite jordgubb och hallon – kanske inte världens största personlighet, men rent och snyggt.
2015 Stoneleigh Pinot Noir Rosé
89 kr / Nya Zeeland / 6435
Stoneleigh i Marlborough har en stadig fanclub, tack vare sin muskulösa vita sauvignon blanc. Trogna fans köper även bortastället, i det här fallet firmans rosévin. Inget dåligt köp, men heller inget extra. Inga specifika pinot-toner, bara ett … tja, felfritt rosévin.
2 POÄNG
2014 Tommasi Baciorosa Appassionato
89 kr / Italien / 72433
Ton av bittermandel och skurhink. Gillar inte. Jag vill ha rent rosé. Vinet är från 2014 och är ett gränsfall. Kan i vilket fall användas till sås.
2014 Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal
69 kr / Spanien / 2900
Färgstarkt, men inte så lite skalbeskt.Tangerar gränsen för vad man ska acceptera av ett fräscht rosévin. Får passera, men rådet blir att vänta in 2015.
1 POÄNG
Mateus Rosé
65 kr (29 kr / 250 ml & 35 kr / 375 ml) / Portugal / 2571
Finns i tre storlekar, lika tråkigt alltihop. Det har det alltid varit och jag har aldrig läst något evangelium tillägnat Mateus, av någon kollega under de 20 år jag hållit på med vinrecensioner. Det är obegripligt att det säljer som det gör. Sedan 1955.
Perlerose
65 kr / Spanien / 2975
Sötbesk, blaskig historia med besvärande bitoner, som hängt i sedan Systembolaget bildades 1955. Torde ha sina anhängare bland landets 30-talister och borde, likt dessa, pensioneras omedelbart. Vinet är hemskt, bara hemskt.
Black Tower Pink Bubbly 2015
59 kr / EU / 6508
Black Tower? Om det åtminstone varit Black Power och levererats med svart handske. Då hade det funnits en poäng med det här kvalmiga, syrafattiga skräpet. Ursprungsbeteckningen ökar inte precis förtroendet. Fizzy and fishy.
0 POÄNG
Barefoot White Zinfandel
69 kr / Kalifornien / 2215
33 gram socker uppblandat med … solskyddsfaktor? En skymf mot varje frisk gom. Hemskt, jag vill bara hem.
ETISKT MÄRKT
1 POÄNG
2015 Leva Cabernet Shiraz Rosé
62 kr / Bulgarien / 2660
Jag sätter etisk märkning högre än ekologisk och betalar gärna en tia för att vinarbetarna ska ha ett drägligt liv. Förutsatt att vinet är bra, vill säga. Om det bara kostar 62 spänn undrar man ju … Vinet har dessutom en neongiftig färg och en smak som matchar färgen, så det här är ingen bra idé. Avstå.
EKOLOGISKT
3 POÄNG
2015 Mas Mellot
79 kr / Sable de Camargue, Provence / 2728
Förvillande likt Puycheric, men en tia dyrare. Kan det få kosta det om vinet stämplats som ekologiskt? Javisst! Den ovanliga appellationen Sable de Camargue (Camargues sand) hittar vi i Rhôneflodens delta, mellan Montpellier och Marseille. Mer känt för rosa flamingos än för rosa vin. Kul alternativ till det traditionella.
2015 Santa Ana Organic Cabernet Sauvignon Rosé
75 kr (47 kr/375 ml) / Argentina / 6921
Nyavärldenrosé som jobbar mot den provencalska stilen, med både lite sälta och lite stramhet. Ljust och glatt. Passabelt.
2 POÄNG
2015 Ecologica La Pluma Rosé
89 kr / Spanien / 2197
Ordinär spanjor (från Penedes strax innanför Barcelona) med hyfsat stadig frukt och hygglig syra. Belastas av en liten skalbeska i eftersmaken, som kan dränkas i en sallad med endiver, valnötter, romansallad … tja, vadsomhelst som är mera beskt än vinet.
LÅG ALKOHOL
0 POÄNG
Lindeman’s Early Harvest Rosé
59 kr / Australien / 5,5% / 6268
Otäck, obalanserad, översötad och svindyr ävja. Skulle kunna vara balsamerad riesling framgrävd ur samma håla som Rosettestenen.
ALKOHOLFRITT
Systembolagets alkoholfria roséviner är en samling sorgebarn. Mesta gemensamma nämnaren är socker – tillsatt i enorma mängder.
Men ett härligt friskt och framförallt billigt alkoholfritt alternativ med rosévinskänsla, är det som yngsta dottern en gång döpte till ”Ömse” (ömsom vin, ömsom vatten):
Häll egenbubblat kallt vatten i ett glas. Pressa i saft från en halv blodgrape. Toppa med någon centiliter vitt vin med hög syra, gärna sauvignon blanc (Les Fumées Blanches, 22139 är utmärkt).
Du får 100% njutning och nästan noll procent alkohol