Vill du vara riktigt Nybroitisk: då ska du fira Trandagen! Det är lokal kulturhistoria, och därför viktigt att bevara och föra vidare till nya generationer. Inte minst eftersom det är roligt att se lyckliga barn på morgonen.
Hur går då Trandagen till? Jo, det är kopplat till Jungfru Marie bebådelsedag, alltså nio månader före jul. Eftersom godis är inblandat så flyttas Trandagen ofta till den lördag som ligger närmast den exakta dagen. Man måste ju tänka på sockerintaget och hålen i tänderna.
Enligt Nybroitisk tradition kommer Tranan in till sovande barn och har med sig godis. Om barnen hängt strumpor vid sina sängar så fylls de med godis av alla sorter. Som så ofta står leende förändrar i bakgrunden och se oförstående ut, samtidigt som de glatt konstaterar att Tranan tagit sig in igen.
Just i år råkar Trandagen och påsken komma samtidigt, men de har egentligen inget med varandra att göra. Mera än att man äter godis vid båda tillfällena.
OK, Trandagen är en mycket lokal tradition i sydöstra Sverige. Just därför viktigt att den får leva vidare i glada Nybroitiska hem. Och det måste inte vara godis i strumporna, man kan säkert hitta något nyttigare om man vill. Bara barnen blir lyckliga. Och det är själva proceduren som är grejen. Att hänga strumpor på kvällen och med spänning kolla om de innehåller något när man vaknar.
Har detta då något med Våffeldagen att göra? Ja, det är kopplat till samma datum, Marie Bebådelsedag. Men våffeldagen är något så trivialt som ett hörfel: Maria kallas Vår Fru i många länder, och Vår Fru-dagen blev Våffeldagen hos oss. Fast det gör inget: våfflor är också gott.