Carina Cansund skaffade sin första samojed -87 och sedan -89 föder hon upp samojeder under kennelnamnet Newsam´s. Det stora hundintresset har gått i arv till dottern Sara, som numera är delägare i kenneln.
Under åren har många kullar fötts hos familjen Cansund som nu är inne på tionde generationen egna uppfödningar.
I huset finns för närvarande Fannys valpkull som föddes i oktober. Fanny bor till vardags hos fodervärd i närheten och flyttade hem till Cansunds några veckor före valpningen.
-Det blev en besvärlig valpning då en valp låg fel, berättar Carina och är tacksam att det fanns veterinärhjälp till hands.
Det blev snitt, men bara tre av de sju valparna klarade sig.
-Det är den tuffa biten som uppfödare, säger Carina.
Både Fanny och de tre valparna Ivanhoe, Isaac of York och Iron Maiden, mår fint och valparna börjar alltmer att utforska världen. Så småningom kommer de att få vara utomhus, prova att åka bil och förberedas inför flytt till sina nya hem.
-Det finns ju alltid planer med aveln och något man hoppas på inför varje kull och därför vill jag alltid spara en valp, säger Carina.
-Det blir ju fullt i huset till slut, så valpen vi behåller som vår får flytta till fodervärd.
Fodervärden är oftast en tidigare valpköpare så man säkert vet att samarbetet fungerar bra.
Förutom Fanny och hennes valpkull är det Chilla och Änst som bor hemma. Chilla är mamma till Fanny och alltså nuvarande valpkulls mormor. Tiken Ebba bor hos Sara, som också har dvärgpudeln Coco, 12 år.
-Hon är äldst men minst och vår lilla polis som styr över alla, säger Sara.
Samojeder som ska gå i avel ska höftledsröntgas med a eller b som resultat. Ögonlysning är inget krav, men Carina gör alltid det.
Under alla år som uppfödare har familjen kommit i kontakt med många människor och umgänget består till stor del av hundmänniskor.
-Det här är en livsstil, säger Carina.
-Många frågar mig om det inte är jobbigt att ha två hundar, men jag vet ju inte ens hur det är att vara utan hund, konstaterar Sara.
Mångsidig hundras
Carina är engagerad i rasklubben och berättar att samojeden ursprungligen var en draghund som även användes som såväl jakthund, sängvärmare och barnvakt.
Både Carina och Sara beskriver rasen som en allroundhund som hänger med på det mesta och dessutom är väldigt vänlig.
Carina berättar att hon tidigare var mycket på brukshundklubben och bland annat höll på med agility.
-Men nuförtiden är vi mest i skogen, säger Carina, och tillägger att samojeden passar väldigt bra till människor med friluftsintresse.
Förutom utställning ägnar sig Sara åt rallylydnad och drag och har tidigare även hållit på med viltspår.
-Man kan säga att mamma är materialförvaltare, ler Sara.
-De är hon som gärna sköter pälsvården och badar och hundarna och klipper klor och borstar deras tänder.
Carina säger att pälsvården inte är så omfattande som många tror, men att pälsen behöver borstas igenom ordentligt på djupet en gång i veckan.
-Samojedens päls är praktisk. När de varit ute i skogen och blivit blöta och smutsiga så behöver de bara torka för att se rena ut igen, berättar Sara.
Ett sätt att leva
Intresset för att köpa valp är stort och Carina säger att hon under alla sina år som uppfödare aldrig varit med om att så många blivande valpköpare hört av sig, som under pandemin.
-Det digitala är helt fantastiskt och det förenklar mycket att informera via hemsida och messengergrupper, säger Carina som gärna fortsätter att hålla kontakt med valpköpare.
-Vi har valparna här deras första åtta veckor, men vi släpper ju inte valparna bara för att de flyttar härifrån, utan vill ju gärna fortsätta följa dem, säger Sara.
Många valpköpare återkommer när det blir dags för ytterligare en hund och Carina hjälper gärna till som hundvakt om det behövs.
-Ibland händer det ju att en hund inte kan bo kvar. Kanske någon i familjen blivit allergisk och då försöker jag hjälpa till att hitta ett nytt hem.
All information finns numera samlad på svenska kennelklubbens rasdata, vilket förstås förenklar.
-Fast där är du ju helt otrolig, säger Sara till sin mamma, du har ju all information i huvudet ändå.
Carina medger att så är det nog och konstaterar att det är för att det är så roligt med avel och att se hur uppfödningarna blir.
-De här är ett sätt att leva!