Familjen Skarsäter tycker om djur och har katterna Måns, Maja, Smilla och Tova och barnens ponny Ginny. Förutom det finns tuppen Gustaf och ett flertal hönor och kycklingar på gården.
Jenny berättar att det ett par generationer tillbaka fanns ett 50-tal hönor på gården. När familjen flyttade till gården för nio år sedan pratade de om att skaffa höns och när en kompis till en kompis inte kunde ha kvar sina tre hönor och två tuppar fick de flytta till familjen Skarsäter i Florhult.
Dvärgwyandotte
De var av rasen dvärgwyandotte silversvart bandade. Samma ras som familjen fortfarande har, men nu i färgställningen silversvart randade.
-Det är fluffiga små hönor som är som bollar och vi tycker de bidrar till att göra stället mer levande, säger Jenny.
Under vår-, sommar- och höstsäsongen finns det cirka fyra ägg/dag att plocka in.
Jenny och 10-åriga Emilia är de i familjen som mest hjälps åt med att sköta hönsen, medan lillebror Wilhelm och pappa Andreas har andra intressen.
-Kycklingarna är så gosiga och det är roligt att ta hand om dem, säger Emilia, som pysslar med hönsen varje dag.
På gården finns ett äldre och ett nyare hönshus. I det äldre huserar tuppen Gustaf, som flyttade hit från Stockholm, tillsammans med hönorna Berit och Pippilotta och Pippilottas Tootsi som hunnit bli lite äldre men som gärna håller sig till mamma.
Hönsen väljer själva om de vill vara inomhus eller utomhus och för att underlätta för kycklingarna är stegen in klädd med frotté. Nattetid är dock luckorna stängda och hönsen får hålla sig inomhus. Några rödavinbärsbuskar ger både skugga och goda bär som hönsen gärna hoppar för att nå.
Spatsera runt helt fritt gör de bara när familjen är hemma och har uppsikt över dem.
-Hönshuset är säkrat på alla håll och kanter, berättar Jenny.
-I taket för att ingen hök ska ta sig in och vid marken för att ingen räv eller annat ska kunna gräva sig in.
Hönsen behöver rent vatten, foder och tillsyn dagligen och det mockas i hönshuset vid behov. Sandbad och reden finns också i hönshuset.
Kycklingarna får kycklingfoder och de äldre får värpfoder som innehåller snäckskal för bildandet av äggskal. I övrigt får de vegetariska matrester. De är särskilt förtjusta i pasta och ris.
Kycklingar
För närvarande finns två kullar kycklingar med sex respektive sju kycklingar i varje kull. Alla höns på gården har namn och är tama och särskilt kycklingarna låter sig gärna gosas med.
Medan vi sitter i trädgården och pratar somnar kycklingarna Fjunis och Bitis i Emilias knä.
Emilia samlade ägg och la i äggkläckningsmaskinen tidigare i somras men på grund av åskväder blev det strömavbrott. Äggen flyttades till hönorna där hönan pricken som ruvade villigt tog emot de nya äggen. De flyttades sedan tillbaka till äggkläckningsmaskinen när strömmen kom tillbaka.
Jenny berättar att när första kycklingen efter ett par dagar lämnar redet och piper efter sin mamma som då skyndar dit. Samtidigt kallnar de andra äggen efter bara en kort stund och då dör kycklingarna i sina ägg
-Vi visste inte säkert om det skulle bli några kycklingar så jag samlade nya ägg och la i äggkläckaren och sen blev det två kullar, så därför har vi extra många kycklingar i år, berättar Emilia, som är glad över att ha många kycklingar att ta hand om och att gosa med.
Josefine Lindman