Nu kan Oliwer Karlsson från Nybro titulera sig Sveriges bästa unga bilmekaniker efter att slutprovet inom personbilsteknik avgjorts. 14 juni slutar han sin fordonsutbildning på Lars Kaggskolan i Kalmar och börjar direkt som anställd hos Janne och Wimpan på Madesjö Bilverkstad, där han under våren gjort sin praktik.
Det var en glad Oliwer, som fick veta resultatet under tisdagsmorgonen då han tog emot blommor och hyllningar i verkstaden i Madesjö.
– Det känns jättebra. Frågorna på provet gick relativt lätta att svara på. Det var ju sådant vi lärt oss under utbildningen, säger Oliwer.
För Oliwer Karlsson var yrkesvalet självklart. Intresset för bilar har hängt med sedan barnsben. Från moped via A-traktor till bil. Genom uppväxten har Oliwer skruvat och fixat med det mesta i motorväg och även ljudanläggningar som är viktiga i bilen.
– Jag tycker det är roligt att skruva och hålla på med bilar. Det bästa är problemlösningar då jag hittar och fixar felet på bilen och kan med gott samvete återlämna den till kunden, säger han.
– Vi är mycket stolta att ha en svensk mästare hos oss. Han är en duktig ung kille som ser mekanikeryrket med nya ögon, säger Janne och Wimpan på Madesjö Bilverkstad.
Grattis från oss på NybroExtra.
Fakta
- Slutprov är till för avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildning och övriga utbildare inom fordon. Mellan den 16 april och 18 maj 2018 kunde elever svara på 50 fordonstekniska frågor i ett provprogram.
- I år skrev 1282 elever från 128 gymnasieskolor slutprovet
- Genom att delta i 2018 års slutprov ges möjlighet att erhålla ett certifikat. I certifikatet dokumenteras all grundutbildning och inom yrket kompetenshöjande utbildning, praktik och anställning.
- Slutprovets syfte är att:
- Höja statusen och kvaliteten på utbildningen
- Visa utbildningsnivåer och utbildningsområden
- Synliggöra branschens krav
Slutproven har pågått i fem veckor, mellan den 16 april och den 18 maj, och under denna tid har elever inom fem olika yrkesgrenar påvisat kunskaper utifrån motorbranschens krav och som efterfrågas vid anställning.
Kompetensen som branscher eftersöker förändras kontinuerligt. Slutproven skickar en tydlig signal till skolorna om vad företagen efterfrågar och skapar förutsättningar för att öka kvaliteten på utbildningar, vilket leder till ökad matchning och därmed ökad anställningsbarhet