HemNyheterGrattis Nybro stad på 85-årsdagen!

Grattis Nybro stad på 85-årsdagen!

Nyårsafton 1931, för 85 år sedan, var det stor fest i Nybro. På nyårsnatten skulle köpingen bli stad.

Vi på NybroExtra öppnar våra hjärtan och skickar våra varmaste gratulationer till Nybro. OK, staden har gått vidare och förvandlats till storkommun, men inget är som ett trevligt jubileum. Det vet vi på NybroExtra som fyllt 35 året som gått. Det vi hittat på tillsammans, i tidningen och i centrum, har mötts med glädje och stort deltagande. Det är så fantastiskt roligt att vara den lokala tidningen i Nybro, om Nybro och med alla människor i Nybro.

Vi kan varje dag i vårt arbete känna den sortens glädje och stolthet som man måste delat på Torget nyårsafton 1931, minuterna innan Nybro blev stad.

Tack alla härliga människor i Nybro. Året som just gått har varit så fint. Och 2017 ska också bli ett riktigt härligt år. Vi gör som vi brukar, tar en massa Nybroitisk entusiasm, är idérika, envisa och skapande. Vi gillar vår fina stad och söker dess upplevelser tillsammans. Vi trivs, planerar, gläds och firar. Alltså ungefär som man gjorde för 85 år sedan när man ville bli stad.

Häng med in i 2017! Vi på NybroExtra lovar att bidra till att göra vår fina kommun festligare och mysigare och bo och leva i. Det är tillsammans vi är Nybro!

Mera om hur det gick till när Nybro köping blev stad kunde du läsa i senaste NybroExtra.

Och texten hittar du också här nedan.

Riktigt Gott Nytt År från oss på NybroExtra!

 

För 85 år sedan firade Nybro att man äntligen blivit stad!

Det är nyårsafton 1931. Vid Torget hade över 5.000 personer samlats. Det hölls tal och hurrades och prick klockan tolv förvandlades festen till ett stort jubel. Nybro hade blivit stad. Den 114:e i Sverige.

Det är 85 år sedan nu den klara och lite blåsiga nyårsafton då den lilla småländska köpingen förvandlades till stad. Och även om den jämna födelsedagen inte firas så mycket numera, när man är förvandlad till egen kommun, så kan det ändå finnas skäl att minnas lite tillbaka till 30-talet och det expanderande Nybro.

Ett rejält förarbete

Stad blir man inte bara sådär, allt kräver ett rejält arbete. Köping blev man 1925, och det var i en tid då man växte till förhållandevis snabbt. Från 1925 till 1930 ökade befolkningen med över 1.000 personer, och man var uppe i närmare 3.900. Det var en fabriksort, ett 25-tal olika fabriker tillverkade saker i främst trä och glas. Dessutom hade man ett hundratal olika affärer!

I februari 1930 kom ett förslag upp i köpingens ledning:

-Vi borde ansöka om att bli stad!

Undertecknare var Arvid Magnusson, Gustaf Johansson, Germanus Weiner, Albin Gustafsson, Gustaf Th Karlsson, Sture Ljungdahl och Ernst Callenberg.

Man skapade en kommitté och ett utredningsarbete inleddes. Man räknade och förberedde, förhandlade och besökte andra som lyckats bli städer före.

Det var inte bara bekräftelsen och stoltheten som gjorde att man ville bli stad. Det fanns en ekonomisk bakgrund. Vägavgifterna var en stor kostnad för den lilla köpingen. Om man blev stad fick i och för sig eget ansvar, men man fick ta del av de statliga bilskatterna, som ständigt ökade. Beräkningarna visade att man skulle tjäna på det.

I september 1930 var man klara med ett förslag och ansökan skickades in till Kunglig Majt i januari. Och så följde en tid med väntan Det dröjde fram till den 11 september 1931, men då kom det efterlängtade beslutet. Nybro får stadsrättigheter!

Flaggor överallt

Alla flaggor på varenda flaggstång i den blivande staden hissades. Glädjen var stor och varade i flera dagar. Senare i september passerade kungens tågvagn Nybro på väg från Solliden till Stockholm. De glada Nybroborna passade på att tacka kungen med Pukebergs musiker och tusentals personer vid järnvägen. Gustaf Kähr höll tal.

Så förberedde man den stora dagen, årsskiftet 1931/32. En budget fick festfixarna. Hela 1.000 kronor, vilket snabbt överskreds. Man byggde äreportar och flaggor överallt var hissade. I församlingshuset (den nuvarande kyrkan var inte klar) höll man invignings-högtidligheter. Nybro orkester spelade och man beskrev i tal Nybros hela historia från det lilla garveriet vid Bolanders bäck till 1931. Landshövdingen Falk höll högtidstalet, och gav Nybro beröm för den väl förberedda ansökan. Och han menade att skälet till Ny bros snabba utveckling var sammanhållningen, företagsamheten och allmänhetens goda anda.

Middag för inbjudna i Badhusrestaurangen med lax, kalkon och glass med sherry, bubbelvin och madeira.Då Nybro blev stad 1932. Foto: Ur Gerhard Köppens Arkiv.
Middag för inbjudna i Badhusrestaurangen med lax, kalkon och glass med sherry, bubbelvin och madeira. Nyårsafton då Nybro blev stad 1932.
Foto: Ur Gerhard Köppens Arkiv.

Sedan var det middag för inbjudna i Badhusrestaurangen med lax, kalkon och glass med sherry, bubbelvin och madeira.

Fullt på Torget

Men det verkligt festliga och stora firandet var på kvällen på Torget, dit alla var inbjudna. Och minst 5.000 kom! John W Jonsson och Gustaf Kähr höll tal och det hurrades och jublades. För ett nytt år och ännu mera för en ny stad!

Den 1 januari 1969 blev Nybro kommun och upphörde som stad, i en tid då större kommuner skapades över hela landet. Men det är en helt annan historia.

(huvudsaklig källa: boken Nybro historia 1924-1968)

Föregående artikel
Nästa artikel

POPULÄRT