Varje termin arbetar förskolan i Flerohopp med speciella tema. I höstas valde de att ta reda på mer om myrorna, vilket barnen tyckte var mycket intressant. Det fanns så mycket att lära att projektet fortsatte hela året och avslutades i veckan med en vernissage för familjerna.
–Tanken från början var att ha ett tema om insekter, men det kom att bli myror i stället eftersom det är ganska vanligt att barn fascineras av myrstackar. Det har varit ett enormt intresse från barnen som velat lära sig massor, och vi har arbetet en till två dagar varje vecka i mindre grupper med olika åldrar i varje, berättar förskollärare Emma Henrysson.
På lekgården hade de under onsdagen iordningställt deras arbete. Här fanns en myrstad av papper, gamla skolplanscher som utforskats, ett myrsamhälle av papier-maché med myror i rödlera, teckningar på hur barnen tror att det ser ut i en myrstack, ett bildspel när de arbetat under året samt en myrstack i modell större, som barnen själva kunde krypa in i och föreställa sig att de var myror.
–Fantasin är enorm. När barnen fick gissa vad som finns i myrans hem blev svaren allt ifrån sängar och badbollar till studsmattor, berättar Emma.
Ibland har grupperna besökt en stor myrstack längre in skogen och haft med sig mat till myrorna
–De har fått sockerbitar, päron och knäckebröd, säger Alvin Annerstedt.
–Jag har hittat en myra, som bor i björken här på gården tillsammans med massor av andra myror säger Ylva-li Erlandsson och visar en liten myra hon fångat i en skål.
–Vi har så vetgiriga barn och när vi frågade dem vad de lärt sig under terminerna om myror blev några av svaren:
Thor – ”Myrstacken är lika hög som den är djup”.
Algot – ”Vad de äter och att man inte ska döda dem”.
Lukas – ”Att räven gör hål i myrstacken och myrorna kan laga den igen”.
Maja – ”Myror äter socker, päron och knäckebröd. De kan äta kött med ju.
Alexander – ” Myror äter insekter”.
Max – ” Pissmyror är inte vänner med svartmyror”.
–Idag visar vi föräldrar och syskon vad vi har arbetat med under året. Till hösten väntar nytt tema, då kommer vi troligtvis att jobba med vatten i alla former, säger gänget på Flerohopps förskola.